agula85

agula85

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Ciasto karpatkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie proste i znane ciasto

Ciasto karpatkowe

Składniki:

Ciasto karpatkowe

 

  • CIASTO
  • szklanka wody
  • 5 jajek
  • 150g margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 4 szklanki mleka
  • margaryna
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej`
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatkowe
CIASTO: Margarynę rozpuścić,dodać wodę. Następnie dodać maki i dobrze rozmieszać, gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać jajka i mieszać 5 minut. Blachę posmarować margaryna i posypać bułką tarta rozprowadzić połowę ciasta i upiec. A później zrobić to samo z druga połowa MASA 3 szklanki mleka gotować z cukrem i cukrem waniliowym. A w czwartej rozprowadzić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko, energicznie mieszać. Ostudzić zmieszać z margaryna. Przełożyć ciasta. Wierzch posypać bułką tartą.