jb

jb

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z masą i lekką nutką kawową

Ciasto kawowe

Składniki:

Ciasto kawowe

 

  • CIASTO
  • 4 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ciepłej wody

 

 

  • WIERZCH
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 2 łyżeczki kawy mielonej

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe
CIASTO:Żółtka dobrze ubić z cukrem wodą i olejem, dodać mąkę z proszkiem i kakao, a na koniec dobrze ubitą pianę. Piec 40 minut w 180 topniach .Forma 25/40.Kawę zaparzyć 0,5 szklanki wrzątku, ostudzić.Gdy ciasto ostygnie nasączyć je kawą. MASA:Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń, ostudzony wmiksować w masło.Gotowy krem wyłożyć na ciasto. WIERZCH:Wiórki wysypać na ciepłą patelnię, podsmażyć, następnie dodać masło i cukier i zasmażyć na złoto.Przestudzone wyłożyć na masę.