Sposób przygotowania:
Ciasto kijowskie z wiśniami
Jedną szklankę śmietany utrzeć z połową cukru.Zagnieść ciasto, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Część ciasta odłożyć, pozostałe rozwałkować na krążek.Okrągłą formę posmarować masłem i wysypać mąką.Dno i boki formy wyłożyć ciastem, brzegi ciasta podwinąć i uformować ozdobny rant.Spód ciasta posypać mąką ziemniaczaną.Wiśnie wydrylować, rozłożyć w formie i posypać cukrem.Z pozostałego ciasta utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć kratkę na wiśniach.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż zacznie zmieniać barwę.Wyjąć z piekarnika i wiśnie niepokryte ciastem polać pozostałą śmietaną wymieszaną z pozostałym cukrem.Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż się zrumieni.