LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo słodkie, ciasto z kokosowym kremem, idealne do gorzkiej kawy lub herbaty. Wyśmienite na podwieczorek.

Ciasto kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • Biszkopt:
  • jaja 7
  • cukier 2 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • dodatkowo dżem np. z czarnej porzeczki
  • Krem:
  • bułki pchełki 3 lub 2 zwykłe
  • mleko 3 szklanki
  • cukier ½ szklanki
  • cukier waniliowy 1
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • masło roślinne 1 kostka
  • Dekoracja:
  • masło 1 łyżka
  • cukier ½ szklanki
  • wiórki kokosowe 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po żółtku, wciąż ubijając. Zmniejszyć obroty na minimum. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Gładką masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Bułeczki namoczyć w 2 szklankach mleka. Gdy zmiękną zblendować lub rozdrobnić widelcem (nie odsączać). Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki i wiórki kokosowe. Mieszając gotować ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonej masy. Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, mieszając zezłocić. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem. Wyłożyć na to część kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu. Przygotowaną posypkę rozłożyć na wierzchu ciasta i lekko wklepać, by dobrze przylgnęła.
Ciasto kokosowe
Przygotowanie kokosowego kremu do ciasta.
Ciasto kokosowe
Przygotowanie posypki do ciasta kokosowego.
Ciasto kokosowe
Przekładanie biszkoptu dżemem i kremem kokosowym.
Ciasto kokosowe
Dekorowanie ciasta kokosowego karmelizowaną posypką.

Tagi:

biszkopt