Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto kolorowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

4. Ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu. 5. Wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretka. 6. Posmarować masą z bitej śmietany. 7. Dowolnie udekorować.

Ciasto kolorowe

Składniki:

Ciasto kolorowe

 

  • Jasny biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Różowy biszkopt:
  • 3/4 szklanko mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciemny biszkopt:
  • 3/ szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 łyżki cukru
  • Masa z galaretką:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej ( lub brzoskwiniowej)
  • 3/4 szklanki wody
  • Masa orzechowa:
  • 400 g kremu orzechowego (nutella)
  • 1 listek wafla
  • Masa z bitej śmietany:
  • 500 g śmietany (36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Ponadto:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kolorowe
Jasny biszkopt: 1. Białka ubić. Dodać cukier i nadal ubijać. 2. Ubijając dodać żółtka. 3. Wsypać mąkę, proszek. Delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. 5. Piec 25-30 min. w temp. 170C Różowy biszkopt: 1. Przyrządzić tak, jak jasny biszkopt dodając do mąki kisiel. Ciemny biszkopt: 1. Przyrządzić tak, jak jasny biszkopt dodając do mąki kakao. Masa budyniowa: 1. Mleko, cukier, żółtka oraz budyń wymieszać i zagotować. 2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1. Sok z brzoskwiń odlać. Dodać wodę, zagotować i rozpuścić galaretkę. 2. Owoce pokroić w kostkę, dodać do tężejącej galaretki. Masa orzechowa: 1. Krem rozgrzać na parze wodnej. 2. Dodać pokruszony wafel, wymieszać. Masa z bitej śmietany: 1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. 2. Śmietanę ubić z cukrem. 3. Dodać letnią żelatynę. Ciasto kolorowe: 1. Jasny biszkopt posmarować masą orzechowa. 2. Przykryć różowym biszkoptem. 3. Posmarować masą budyniową. 4. Ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu. 5. Wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretka. 6. Posmarować masą z bitej śmietany. 7. Dowolnie udekorować.