Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Kolorowe szkiełko ''
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się,dodać żółtka i chwilę ubijać.Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Upiec biszkopt w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.Upieczony biszkopt wystudzić i zdjąć papier,a biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy.
3. Galaretki rozpuścić każdą osobno w około 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego stężenia.Następnie galaretki pokroić w kostki.
4. Mleko wlać do garnka,dodać cukier i cukier waniliowy,zagotować.Następnie odlać pół szklanki gorącego mleka i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę ( nie powinno być żadnych grudek ) .Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka i dokładnie wymieszać.Mleczną masę odstawić do wystygnięcia.
5. Do bardzo zimnej mlecznej masy dać pokrojone w kostkę galaretki ,wymieszać i wylać na biszkopt do zamkniętej tortownicy.
6.Następnie całość wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia,najlepiej na całą noc.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Upiec biszkopt w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.Upieczony biszkopt wystudzić i zdjąć papier,a biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy.
3. Galaretki rozpuścić każdą osobno w około 300 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego stężenia.Następnie galaretki pokroić w kostki.
4. Mleko wlać do garnka,dodać cukier i cukier waniliowy,zagotować.Następnie odlać pół szklanki gorącego mleka i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę ( nie powinno być żadnych grudek ) .Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka i dokładnie wymieszać.Mleczną masę odstawić do wystygnięcia.
5. Do bardzo zimnej mlecznej masy dać pokrojone w kostkę galaretki ,wymieszać i wylać na biszkopt do zamkniętej tortownicy.
6.Następnie całość wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia,najlepiej na całą noc.