klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Ciasto kremowe z mandarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wykwintne, trudne, ale przepyszne, polecam wszystkim :)

Ciasto kremowe z mandarynkami

Składniki:

Ciasto kremowe z mandarynkami

 

  • Ciasto:
  • 10 dkg masła
  • 10dkg cukru
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

 

 

  • Piana bezowa:
  • 5 białek
  • 15 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kremowe z mandarynkami
Ciasto: Masło roztopić i ostudzić, żółtka miksować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać masło do tego i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, to już trzeba wyrobic ręcznie. Następnie podzielić ciasto na 2 części i włożyć na 10 min. do lodówki.Krem: Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku z mandarynek wcześniej odcedzonych, następnie ostudzić to i wlać do śmietany mocno schłodzonej i miksować aż będzie sztywny krem, potem można dodać mandarynki i wymieszaćPiana bezowa: Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i cukier waniliowy jak będzie sztywne dodać płatki migdałowe i wymieszać, zostawić trochę płatków na posypkę.Przygotowanie: Najpierw należy upiec obie części ciasta, jeśli mamy jedną formę to na 2 tury, każdą połowę palcami ugniatamy w formie do dna i wkładamy do piekarnika, pieczemy na złoty kolor w temperaturze 250 st. C. Jak ciasta ostygną nakładamy na każdy z nich pianę bezową z migdałami i zapiekamy każdą w temp. 200 st. C Następnie jak wystygnie zostawiamy jeden podkład z bezą w formie i na to kładziemy śmietanę z mandarynkami, przykrywamy to drugim upieczonym podkładem z bezą i wkładamy to do lodówki, żeby się chłodziło. Tak powstaje torcik, - smacznego :)

Tagi:

ciasto