Wypiek przygotowywany jest z miodowego ciasta i przekładany śmietanową lub budyniową masą. Wierzch ciasta smaruje się masą krówkową, kajmakową lub słodkim, skondensowanym mlekiem. Smaczną posypką dla ciasta krówki, zamiast tradycyjnych migdałów, są również orzechy włoskie. Ciasto można przygotować w wersji niewymagającej pieczenia. Zamiast wypiekania biszkoptu jako spód ciasta wykorzystuje się herbatniki. Krówkę bez pieczenia przekłada się dwoma rodzajami mas: śmietanową przygotowaną ze śmietanki kremówki i cukru pudru oraz krówkową z masy kajmakowej. Inną propozycją deseru niewymagającego pieczenia jest ciasto krówka z krakersami.
Biszkopt z masą krówkową

Biszkopt z masą krówkową

Masa krówkowa powstaje w wyniku ugotowania skondensowanego mleka. Można ją zrobić samodzielnie lub kupić gotową. Świetnie się sprawdza do andrutów i ciast kruchych. Warto także sięgnąć po przepisy na ciasta ucierane. Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową to prawdziwy strzał w dziesiątkę na domowe imprezy. Taki wypiek możesz dodatkowo wzbogacić prażonym słonecznikiem, pestkami z dyni lub orzechami. A jeśli nie boisz się przesłodzenia – zrób cały tort z kremem krówkowym, który z pewnością zasmakuje dzieciom!

Masa cukrowa

Masa cukrowa

Masa cukrowa używana jest do dekorowania tortów. Ma ona konsystencje plasteliny, dlatego łatwo możemy zrobić z niej różne ozdoby lub rozwałkować i pokryć nią całe nasze ciasto. Do jej przygotowania potrzeba tylko cukru pudru, glukozy w proszku i żelatyny, jeśli dodamy barwników będzie ona kolorowa.  Dzięki wykorzystaniu takiej masy na tort możemy zachwycić naszych gości na każdej uroczystości domowej. 

Masa maślana

Masa maślana

Krem maślany to jeden z najbardziej klasycznych dodatków do ciast. Służy on głównie do dekoracji babeczek i tortów. Jest dość gęsty i świetnie nadaje się do robienia wzorów na wypiekach. Jest on jednak bardzo słodki i tuczący – składa się z masła i cukru pudru. Dlatego dobrze jest go łączyć z kwaśnymi owocami lub zrezygnować z dodawania cukru bezpośrednio do ciasta. Można go łatwo barwić, tworząc świetny krem do tortów dla dzieci. W końcu nic tak nie cieszy jak różnokolorowe ciasto!

Masa budyniowa

Masa budyniowa

Masa budyniowa idealnie zastąpi pracochłonny krem do karpatki i nadaje się do każdego rodzaju ciast z masą budyniową. Krem budyniowy do tarty, biszkoptu z budyniem lub ciasta z owocami i budyniem może być również używany jako masa budyniowa do tortu. Do zrobienia kremu z budyniu wystarczą masło i żółtka. Uciera się je mikserem na gęstą masę bez grudek. Masą budyniową z galaretką smaruje się poszczególne warstwy placków bądź ich wierzch i dowolnie dekoruje.

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i cukrem. Masę czekoladową wykorzystuje się do ozdabiania lub przekładania tortów z bitej śmietany, ciast i innych słodkości, takich jak wafle czy andruty. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tortu mascarpone z dodatkiem masy czekoladowej.

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa z puszki kupiona w sklepie jest bezpośrednio przeznaczona do użycia. Można nią smarować spody ciast oraz wafle. Masę kajmakową w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu ze śmietanki kremówki 30% oraz cukru. Oba składniki zagotowuje się w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość gotuje się na małym ogniu do zgęstnienia i zmiany koloru masy na słomkową. Masę kajmakową stosuje się jako polewę do serników, wówczas posypuje się ją płatkami migdałów. Inną propozycją na jej wykorzystanie jest zrobienie babeczek z masą kajmakową i dodatkiem orzechów włoskich i czekolady.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto krówka

Znaleźliśmy 56 przepisów w kategorii Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ewa27 Ewa27
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto   krówka

Ciasto krówka

bogusia82 bogusia82
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka krówkowe

Ciasteczka krówkowe

Alex_M Alex_M
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto krówkowe

Ciasto krówkowe

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto krówkowe

Ciasto krówkowe

gosia239 gosia239

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: