IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ciasto krówkowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto na bazie bitej śmietany, budyniu i masy krówkowej.

Ciasto krówkowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe z budyniem

 

  • 1 opak. herbatniki petit bery,
  • 2 szt czekolada gorzka,
  • 120 gram masło,
  • 2 opakowanie budyń waniliowy,
  • 2 litry mleko,
  • 1 kg cukier,
  • 2 opak. bita śmietana,
  • kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe z budyniem
Dużą prostokątną blachę wykładamy pergaminem i układamy warstwę herbatników. Czekolady topimy w garnuszku wraz z masłem i gotową masą smarujemy herbatniki. Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, jak ostygnie rozkładamy równą warstwą na czekoladzie i układamy drugą warstwę herbatników. Z litra mleka i 1 kg cukru gotujemy masę krówkową (zajmuje to ok 2-3 godzin, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając) aż będzie gęsta, jak ostygnie wykładamy na herbatniki. Bitą śmietanę (najlepiej o smaku krówkowym lub toffi) przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i wykładamy na masę krówkową. Całość równamy i posypujemy rozpuszczalnym kakao. Ciasto trzymamy w lodówce i wyciągamy dopiero przed podaniem. Smacznego!
Ciasto krówkowe z budyniem
Czekolady topimy w garnuszku wraz z masłem i gotową masą smarujemy herbatniki.
Ciasto krówkowe z budyniem
Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, jak ostygnie rozkładamy równą warstwą na czekoladzie
Ciasto krówkowe z budyniem
Całość równamy i posypujemy rozpuszczalnym kakao.
Ciasto krówkowe z budyniem
Ciasto trzymamy w lodówce i wyciągamy dopiero przed podaniem.

Tagi:

czekolada