marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ciasto kruche Marleny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Ciasto kruche Marleny

Składniki:

Ciasto kruche Marleny

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • nieco wody lub 1—2 łyżki śmietany do ewentualnego rozrzedzenia ciasta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche Marleny
Zmrożone masło posiekać z mąką (otrzymamy sypką mieszankę), po czym uformować w kopczyk na środku stolnicy i zrobić w nim niewielkie zagłębienie. Żółtko oraz jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać do zagłębienia. Całość zagnieść szybkimi ruchami rąk, aby masło nie roztopiło się , gdyż wniknie w drobiny mąki, wskutek czego ciasto przypali się podczas pieczenia. Gdyby ciasto okazało się zbyt twarde, można je rozluźnić niewielką ilością wody lub śmietany. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować je na oproszonej mąką stolnicy na grubość, jaką zaleca przepis. Smacznego