Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kruche z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast brzoskwiń do masy można dodać inne owoce.

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto kruche z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z brzoskwiniami
Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, posiekać nożem, dodać oliwę, żółtka, jajko, cukier puder, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy wyklejając boki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 10 minut. W międzyczasie z brzoskwiń odlać 2 szkl syropu, zagotować. Do gotującego się syropu wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szkl zimnej wody i gotować do zgęstnienia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, zagotować, przestudzić. Przestudzona masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

Tagi:

jajko jajka