katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki budyń i kwaskowaty rabarbar to smaczny duet w cieście. Ciasto było bardzo smaczne a budyń przypominał bardziej krem.

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

 

  • Ciasto kruche:
  • maka 3 szkl
  • żółtka 6 szt
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
  • Budyń:
  • mleko 1 litr
  • budyń śmietankowy 3 op
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka z górką
  • cukier ok 4 łyżki
  • Piana:
  • białka 6 szt
  • cukier 2 łyżki
  • Dodatkowo :
  • rabarbar 5 łodyg

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki a drugą odkładamy do lodówki.

Odlewamy 1 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budyń mąkę i cukier. Resztę mleka gotujemy i dodajemy rozprowadzone budynie. Gotujemy aż masa będzie gęsta.

Odstawiamy na chwilę do odparowania budyniu. Przestudzony lekko budyń wykładamy na ciasto w blaszce.

Na budyniu układamy pokrojony rabarbar i przykrywamy pianą z białek.

Całość zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Na wylepioną ciastem blaszkę wykładamy budyń.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Na budyniu układamy pokrojony rabarbar.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Rabarbar na cieście przykrywamy pianą z białek.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Ciasto pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Ciasto jest bardzo dobre.
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem
Smacznego:)