jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto kruche z makiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto z makiem i serem

Ciasto kruche z makiem i serem

Składniki:

Ciasto kruche z makiem i serem

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 17 dag mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • MAK:
  • 3 szklanki maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 białka- 1 pozostało od kruchego ciasta
  • 2 łyżki tartej bułki
  • aromat
  • SER:
  • 1 kg białego sera półtłustego
  • 19 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • aromat
  • bakalie
  • POLEWA:
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z makiem i serem
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem oraz cukrem, dodać żółtko, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, włożyć do głębokiej brostokątnej blaszki, aby ciasto zachodziło 2-3 cm na jej boki i lekko podrumienić w piekarniku. Ostudzić.
MAK:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bułkę, aromat i pianę z białek. Lekko wymieszać i przełożyć na wystudzone kruche ciasto.
SER:
Ser przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z żółtkami, margaryną i cukrem pudrem. Dodać aromat i bakalie oraz pianę z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na warstwę maku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
POLEWA:
Masło rozpuścić - nie gotować, wsypać kakao i cukier, wymieszać, lekko podgrzać. Gorącą polewą polać placek, ostudzić.