Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z makiem i serem
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem oraz cukrem, dodać żółtko, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, włożyć do głębokiej brostokątnej blaszki, aby ciasto zachodziło 2-3 cm na jej boki i lekko podrumienić w piekarniku. Ostudzić.
MAK:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bułkę, aromat i pianę z białek. Lekko wymieszać i przełożyć na wystudzone kruche ciasto.
SER:
Ser przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z żółtkami, margaryną i cukrem pudrem. Dodać aromat i bakalie oraz pianę z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na warstwę maku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
POLEWA:
Masło rozpuścić - nie gotować, wsypać kakao i cukier, wymieszać, lekko podgrzać. Gorącą polewą polać placek, ostudzić.
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem oraz cukrem, dodać żółtko, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, włożyć do głębokiej brostokątnej blaszki, aby ciasto zachodziło 2-3 cm na jej boki i lekko podrumienić w piekarniku. Ostudzić.
MAK:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bułkę, aromat i pianę z białek. Lekko wymieszać i przełożyć na wystudzone kruche ciasto.
SER:
Ser przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z żółtkami, margaryną i cukrem pudrem. Dodać aromat i bakalie oraz pianę z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na warstwę maku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
POLEWA:
Masło rozpuścić - nie gotować, wsypać kakao i cukier, wymieszać, lekko podgrzać. Gorącą polewą polać placek, ostudzić.