Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto kruche z wiśniami jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

Składniki:

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

 

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 budyń wiśniowy
  • 1 słoik kompotu z wiśni bez pestek

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko, spirytus i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. W między czasie osączyć wiśnie z zalewy. Na 400 ml kompotu z wiśni ugotować budyń, lekko przestudzić i wymieszać z wiśniami. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy formując brzegi na 2 cm. spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć masę wiśniową, ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 185 stopni około 30-35 minut. Kroić mocno schłodzone.