aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ciasto kruszonka wg Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto kruszonka- pychota

Ciasto kruszonka wg Ani

Składniki:

Ciasto kruszonka wg Ani

 

  • 25 dkg cukru
  • 50 dkg mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 6 dużych jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kakao
  • bakalie
  • powidła węgierkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto kruszonka wg Ani
Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę i cukier waniliowy. Wymieszać i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta rozwałkować na brytfannę. Do drugiej części dodać odrobinę kakao (tak by ciasto się zabarwiło). Rozwałkowane ciasto na brytfannie posmarować powidłami i posypać bakaliami. Na to utrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z białek na sztywno z cukrem. Wylać na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć pozostałą 3 część białego ciasta. Piec około 50-60 minut na złoty kolor w temp.170 stopni.

Tagi:

bakalie