Sposób przygotowania:
Ciasto Kukułka
Biszkopt ciemny: białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz wodę. Następnie mąki pomieszane z proszkiem i kakao. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 25 minut. Biszkopt jasny: wykonujemy go tak samo jak ciemny, z wyjątkiem dodania kakao. Upieczony ciemny biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Natomiast biszkopt jasny rwiemy na strzępy. Masa kawowo-czekoladowa: 3 łyżki kawy naturalnej zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy kawę i przecedzamy przez sitko. Dodajemy czekolady i podgrzewamy aby się roztopiły. Przed wyłożeniem masy na ciasto powinna być ona płynna, ale nie ciepła. Pianka: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Śnieżkę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy tężejącą już galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie placka: Ciemny biszkopt-pół pianki-porwany na strzępy jasny biszkopt-masa kawowo czekoladowa-druga część pianki-biszkopt ciemny. Smacznego!
kurka79
Ciasto wygląda rewelacyjnie, dodałam do ulubionych i chętnie je upiekę.
gutka94
Ja piekłam je dzisiaj i wszystkim domownikom smakuje, więc polecam wypróbować. ;)
marietta
wieja
gutka94
pół szklanki wrzątku
Przepisy DORCI