gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Ciasto Kukułka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto w smaku przypomina słynnego cukierka

Ciasto Kukułka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kukułka

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 12 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 dkg mąki pszennej
  • 18 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 9 łyżek wody
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 9 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody
  • Masa kawowo-czekoladowa:
  • 3 łyżki kawy naturalnej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Pianka:
  • śnieżka w proszku
  • 2 galaretki jasne

Sposób przygotowania:

Ciasto Kukułka
Biszkopt ciemny: białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz wodę. Następnie mąki pomieszane z proszkiem i kakao. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 25 minut. Biszkopt jasny: wykonujemy go tak samo jak ciemny, z wyjątkiem dodania kakao. Upieczony ciemny biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Natomiast biszkopt jasny rwiemy na strzępy. Masa kawowo-czekoladowa: 3 łyżki kawy naturalnej zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy kawę i przecedzamy przez sitko. Dodajemy czekolady i podgrzewamy aby się roztopiły. Przed wyłożeniem masy na ciasto powinna być ona płynna, ale nie ciepła. Pianka: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Śnieżkę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy tężejącą już galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie placka: Ciemny biszkopt-pół pianki-porwany na strzępy jasny biszkopt-masa kawowo czekoladowa-druga część pianki-biszkopt ciemny. Smacznego!
Ciasto Kukułka
Upieczone ciemne biszkopty przekrawamy na pół.
Ciasto Kukułka
Jasny biszkopt porywamy palcami na strzępy.
Ciasto Kukułka
Kawę z kawałkami czekolady podgrzewamy, aby powstała jednolita masa.
Ciasto Kukułka
Piankę przygotowujemy poprzez ubicie śnieżki i dodanie tężejących galaretek.