SUPERPRZEPIS

Ciasto Kukułka

  • 12
  • Bo
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto Kukułka

Pyszne , puszyste ciacho z procentami :)))

Składniki:

Ciasto Kukułka

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 6 jaj
  • 1szkl. mąki
  • 1szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1czubata łyżka kakao
  • BISZKOPT JASNY :
  • 4 jaja
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • Dwie śmietany 30% ( 0,5l. każda )
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l śmietany)
  • PONCZ :
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • czekolada gorzka (100g)
  • czekolada mleczna (100g)
  • 3-4 kieliszki wódki
  • 3 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kukułka
BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .



BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego ( mogą być większe ) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać .



BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki  żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody . Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem ,dodać wystudzoną żelatynę , wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego , na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem . Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt , przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta , udekorować według uznania .