aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rewelacyjne ciasto, rozkosz dla podniebienia!

Ciasto makowe

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • Ciasto makowe:
  • 8 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu płynnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Cukier do smaku
  • Masa żółtkowa:
  • 3 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej i pszennej
  • Margaryna
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • Polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy miód, kakao, mąkę, sodę i sparzony zmielony dwukrotnie mak. Na samym końcu wmieszamy piane ubitą z białek. Masę dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 26/36, do 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem do rozpadu jabłek, następnie wsypujemy galaretkę w proszku i cukier do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z gazu. Masa żółtkowa: Żółtka mieszamy z mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka z mąką, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy na puch dodając porcjami zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto makowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt kakaowy- masa jabłkowa-reszta masy- ciasto makowe- polewa (lub dowolna dekoracja)