basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasto makowe 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowczyk świąteczny palce lizać

Ciasto makowe 3

Składniki:

Ciasto makowe 3

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy
  • Masa makowa:
  • 35 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Piana:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe 3
Margarynę z cukrem utrzeć na puszysty krem i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, białka ubite na sztywną pianę, wymieszać delikatnie. Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich sparzony mak, powidła, białka ubite na sztywno, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, na nie masę makową, na wierzch pianę z 4 białek i 1/2 szklanki cukru. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C.