Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Ciasto makowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mak, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Krem: sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka i mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy na kipiący sok, chwilę mieszamy. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozrabiamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: na jeden placek makowy dajemy połowę kremu i rozsmarowujemy, na krem układamy biszkopty sztorcem pasami, między biszkopty układamy brzoskwinie i zalewamy je tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi, dajemy na chwilę do lodówki żeby bardziej stężały. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim plackiem makowym. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
marietta
bietka
dziękuje :)