bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto makowe z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo pyszne. Idealne połączenie biszkoptów, brzoskwiń i galaretki.

Ciasto makowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto makowe:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku suchego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z brzoskwiniami
Ciasto makowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mak, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Krem: sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka i mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy na kipiący sok, chwilę mieszamy. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozrabiamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Przekładamy: na jeden placek makowy dajemy połowę kremu i rozsmarowujemy, na krem układamy biszkopty sztorcem pasami, między biszkopty układamy brzoskwinie i zalewamy je tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi, dajemy na chwilę do lodówki żeby bardziej stężały. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim plackiem makowym. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Na jeden placek makowy dajemy połowe kremu i układamy biszkopty sztorcem.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Pomiędzy biszkopty układamy pokrojone brzoskwinie.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Smarujemy drugą połowa kremu i przykrywamy drugim plackiem z makiem.