Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-serowe z musem z brzoskwiń
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka utarte z 1 łyżką cukru waniliowego i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. W międzyczasie 2 razy przemielić ser przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z twarogiem, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Gotową masę makową wymieszać z utartym na tarce o dużych oczkach jabłkiem. Ciasto rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 37/21 cm, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę makową, wyrównać. Na mak wylać przygotowany ser. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Brzoskwinie osączyć z syropu, zmiksować. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, połączyć z brzoskwiniami. Upieczone ciasto ostudzić, wyłożyć mus brzoskwiniowy, ozdobić według uznania, włożyć do lodówki.
marietta
lukrowanepierniczki