lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Ciasto makowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje...

Ciasto makowe

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • CIASTO:
  • 30 dag sparzonego i zmielonego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • olejek migdałowy,
  • 10 jaj,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • BISZKOPT:
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki orzechów włoskich,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szklanka nutelli,
  • łyżka kakao,
  • kostka masła/maragryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
CIASTO:mak ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku, a pozniej resztę składników.Mieszamy z pianą z białek.Pieczemy ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 40 min/160stopni. BISZKOPT:białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy z resztą składników.Pieczemy ok 30 min/160 stopni. KREM:na mleku gotujemy budynie, zimne ucieramy z masłem/margaryną, nutellą i kakao. Ciasto makowe kroimy na pół. Przekłądamy:ciasto makowe-masa-biszkopt-masa-ciasto makowe. Ciasto można posypać cukrem pudrem.