Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z nektarynkami
Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zmielić. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. 2 nektarynki umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w paseczki, skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, mak, śmietanę, 3 łyżki soku z cytryny, kasze mannę, proszek do pieczenia i kawałki nektarynek. Z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać z makowo-serową masą. Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez 70 minut. Trzecią nektarynkę umyć, usunąć pestkę, pokroić na plasterki. Poddusić je przez 2 minuty 1 1/2 szklanki wody i ruszczcie soku cytrynowego. Osączyć. Ostudzone ciasto wyjąć z blachy, posmarować gorącymi konfiturami. Przybrać plasterkami nektarynki. Ozdobić listkami mięty. Zapraszam do przyrządzenia i życzę smacznego ; )