Ciasto malinowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachecam do spróbowania.....

Ciasto malinowo-czekoladowe

Składniki:

Ciasto malinowo-czekoladowe

 

  • ciasto:
  • 4 łyżki otręby owsiane,
  • 1 łyżka otręby pszenne,
  • 1 łyżka otręby żytnie,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżka słodzik w proszku,
  • 1 łyżeczka odtłuszczone kakao,
  • 3 łyżki odtłuszczone mleko w proszku,
  • 3 łyżki jogurt naturalny odtłuszczony,
  • 1 szczypta proszek do pieczenia,
  • KREM:
  • 250 ml mleko odtłuszczone,
  • 1 łyżka mazeina,
  • 1 łyżka słodzik w proszku,
  • 250 g serek homogenizowany light,
  • 1 szczypta aromat malinowy w proszku,
  • 1 szczypta czerwony barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowo-czekoladowe
Ciasto:Najpierw oddzielic żółtka od białek .Żółtka dokładnie ubić ze słodzikiem do białości, gdy bedziemy miksować dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku. Na końcu dodać do ciasta ubite na sztywną piane białka. Rozsmarować ciasto na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Ostudzić, przekroić na 2 połowy. Krem:Najpierw z mleka odlać 0,5 szklanki dokładnie rozmieszać w niej mazeinę i słodzik. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony proszek i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Przestudzić. Do serka dodawać po łyżce ciepły budyń, cały czas miksując. Na końcu dodać aromat i barwnik. Miksować do połączenia składników. Krem rozsmarować na 1 połowie ciasta, przykryć druga połową. Wierzch również posmarować kremem.