jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto marcepanowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto marcepanowe z owocami lata

Ciasto marcepanowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto marcepanowe z truskawkami

 

  • CIASTO:
  • 12,5 masła
  • 12,5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól-szczypta
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag marcepanu
  • 1 łyżka zmielonych słodkich migdałów
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
  • KREM:
  • 3 listki żelatyny
  • 1 jajko
  • 3,5 dag cukru
  • 175 ml mleka
  • 50 ml likieru migdałowego
  • 3,5 dag zmielonych słodkich migdałów
  • 75 dag truskawek
  • 15 dag galaretki malinowej
  • 3 dag białej kuwertury

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepanowe z truskawkami
CIASTO:
Tłuszcz, cukier waniliowy i sól utrzec na jednolitą masę. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Dodać do ciasta drobno posiekany marcepan. Fofemke biszkoptową posmarować tłuszczem i posypac utartymi migdałami. wyłożyć ciasto do formy. Rozgrzac piekarnik do 175 stop. c. i piec ciasto przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostygniecia.
KREM:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rozbić jajko, oddzielić żółtko, ukręcić je z cukrem, ubić białko na pianę. Do mleka dodać przygotowanążelatynę, likier migdałowy i utarte żółtka. Nim krem się zetnie dodać do niego pianę z białka i migdały. Pozostawić do ścięcia. Uzyskany krem migdałowy wyłożyć na upieczone ciasto i zostawić do zastygnięcia. umyć i osuszyć truskawki, rozpuścić w ciepłej wodzie galaretkę malinową. Do naczynia z galaretką włożyć truskawki i delikatnie wymieszać tak, by owoce pokryły się cienką warstwą galaretki. Wyjąć truskawki z naczynia i przełożyć je ostrożnie na ciasto. Kuwerturę rozpuścić w naczyniu na parze i łyżeczką przełożyć na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki.