Sposób przygotowania:
Ciasto marcepanowe z truskawkami
CIASTO:
Tłuszcz, cukier waniliowy i sól utrzec na jednolitą masę. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Dodać do ciasta drobno posiekany marcepan. Fofemke biszkoptową posmarować tłuszczem i posypac utartymi migdałami. wyłożyć ciasto do formy. Rozgrzac piekarnik do 175 stop. c. i piec ciasto przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostygniecia.
KREM:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rozbić jajko, oddzielić żółtko, ukręcić je z cukrem, ubić białko na pianę. Do mleka dodać przygotowanążelatynę, likier migdałowy i utarte żółtka. Nim krem się zetnie dodać do niego pianę z białka i migdały. Pozostawić do ścięcia. Uzyskany krem migdałowy wyłożyć na upieczone ciasto i zostawić do zastygnięcia. umyć i osuszyć truskawki, rozpuścić w ciepłej wodzie galaretkę malinową. Do naczynia z galaretką włożyć truskawki i delikatnie wymieszać tak, by owoce pokryły się cienką warstwą galaretki. Wyjąć truskawki z naczynia i przełożyć je ostrożnie na ciasto. Kuwerturę rozpuścić w naczyniu na parze i łyżeczką przełożyć na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki.
Tłuszcz, cukier waniliowy i sól utrzec na jednolitą masę. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto. Dodać do ciasta drobno posiekany marcepan. Fofemke biszkoptową posmarować tłuszczem i posypac utartymi migdałami. wyłożyć ciasto do formy. Rozgrzac piekarnik do 175 stop. c. i piec ciasto przez 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostygniecia.
KREM:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rozbić jajko, oddzielić żółtko, ukręcić je z cukrem, ubić białko na pianę. Do mleka dodać przygotowanążelatynę, likier migdałowy i utarte żółtka. Nim krem się zetnie dodać do niego pianę z białka i migdały. Pozostawić do ścięcia. Uzyskany krem migdałowy wyłożyć na upieczone ciasto i zostawić do zastygnięcia. umyć i osuszyć truskawki, rozpuścić w ciepłej wodzie galaretkę malinową. Do naczynia z galaretką włożyć truskawki i delikatnie wymieszać tak, by owoce pokryły się cienką warstwą galaretki. Wyjąć truskawki z naczynia i przełożyć je ostrożnie na ciasto. Kuwerturę rozpuścić w naczyniu na parze i łyżeczką przełożyć na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki.