Miód&Cytryna

Miód&Cytryna

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek z marchewką i cynamonem - słodki, puszysty i lekko wilgotny. Nie zbyt popularny, a szkoda bo dzięki swojej prostocie i łatwości w dostępie do składników dobrze sprawdza się jako ciasto bez okazji.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki marchewki (startej na dużych oczkach)
  • 1,7 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

  • Składniki na polewę:
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła

 

  • Dodatkowo: tortownica, mikser, papier do pieczenia / tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Wszystkie składniki prócz marchewki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę (jeżeli jest świeża i po starciu ma sporo soku - odlej go przed dodaniem). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika. Parametry: 180C, 40-45 min Kiedy ciasto ostygnie możesz zacząć przygotowywać polewę. Serek zmiksuj z masłem na gładko. Stopniowo dodawaj cukier puder i cukier waniliowy. Gotową masę rozsmaruj na cieście.
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe