rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto marchewkowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:)

Ciasto marchewkowe z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z bakaliami

 

  • Na tortownicę o śr. 24cm:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z bakaliami
Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka).
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę oraz bakalie
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Mieszamy ze sobą składniki na gładką konsystencję
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Do masy dodajemy przesiane mąki i pozostałe sypkie składniki
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Całość przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy