Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z owocami i budyniemETAP 1:
Mrożone owoce wcześniej rozmrozić. Mąkę pszenną, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i kakao wsypać do miski.
Dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko i dodać śmietanę. Podane składniki zagnieść na kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć ciasto i 3/4 zetrzeć na tarce i wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść palcami. Na cieście ułożyć na przemian wypestkowane śliwki i czereśnie.
2,5 szkl. zimnego mleka zagotować. W 0,5 szkl. mleka rozmieszać 2 proszki budyniowe i 5 łyżek cukru. Przelać na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
Gorący budyń przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Czekoladę roztopić razem z łyżeczką masła i łyżką mleka i polać nią ciasto, a następnie schłodzić w lodówce.