jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciasto marchewkowe z pigwową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Aromatyczne, wspaniale pachnące

Ciasto marchewkowe z pigwową nutą

Składniki:

Ciasto marchewkowe z pigwową nutą

 

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka + żółtko
  • 2 łyżki syropu z pigwy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • łyżka mąki
  • łyżeczka masła i 5 łyżek bułki tartej do formy
  • LUKIER
  • białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z pigwową nutą
Jajka utrzyj z cukrem do białości. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, dodawaj do jajek na przemian po trochę mąki i oleju. Następnie ( nie przerywając miksowania) dodaj syrop z pigwy, wiórki z marchewki, mielony cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksuj wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Formę (np. blaszkę o wymiarach ok. 24x25cm albo podobnej wielkości tortownicę) wysmaruj masłem i wysyp bułkę tartą. Do ciasta dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj łyżką, wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180stopni C. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy, pozostaw do ostygnięcia. Składniki lukru ucieraj ze sobą tak, aby był niezbyt gęsty ( dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Kiedy ciasto będzie już zimne, polukruj je i pozostaw do zastygnięcia. Można także użyć gotowej ciemnej polewy i ozdobić ciasto według uznania, np. kolorową posypkę, listkami z czekolady albo owocami kandyzowanymi.