Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z pigwową nutą
Jajka utrzyj z cukrem do białości. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, dodawaj do jajek na przemian po trochę mąki i oleju. Następnie ( nie przerywając miksowania) dodaj syrop z pigwy, wiórki z marchewki, mielony cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksuj wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Formę (np. blaszkę o wymiarach ok. 24x25cm albo podobnej wielkości tortownicę) wysmaruj masłem i wysyp bułkę tartą. Do ciasta dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj łyżką, wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180stopni C. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy, pozostaw do ostygnięcia. Składniki lukru ucieraj ze sobą tak, aby był niezbyt gęsty ( dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Kiedy ciasto będzie już zimne, polukruj je i pozostaw do zastygnięcia. Można także użyć gotowej ciemnej polewy i ozdobić ciasto według uznania, np. kolorową posypkę, listkami z czekolady albo owocami kandyzowanymi.