Stefi

Stefi

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne jesienne aromatyczne ciasto!

Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka żurawiny
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
  • 3 obrane i pokrojone w talarki jabłka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, jabłka i żurawinę, wymieszać łyżką. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć cisto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego!
Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami
Przygotowujemy wszystkie składniki
Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami
Mieszamy suche i mokre
Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami
Łączymy suche z mokrym i dodajemy marchewkę, żurawinę i jabłka
Ciasto marchewkowe z żurawiną i jabłkami
Smacznego!