Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto marchewkowo-piernikowe ...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do ciasta marchewkowego można dodać dowolny aromat.

Ciasto marchewkowo-piernikowe ... Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowo-piernikowe ...

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 1 szkl tartej marchewki
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kisielu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo-piernikowe ...
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowi po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec wsypać utartą marchew, sztywno ubitą pianę z 2 białek, sodę rozpuszczoną w 1 łyżeczce mleka, wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do foremki keksowej, do drugiej połowy wmieszać kakao i przyprawę do pierników, wyłożyć na ciasto jasne. Z 1 białka i 1 łyżki cukru ubić sztywną pianę dodać kisiel, wymieszać i wylać na ciasto, wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut.
Ciasto marchewkowo-piernikowe ...
Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne z przyprawą do pierników.
Ciasto marchewkowo-piernikowe ...
Wierzch ciasta zalać ubitą pianą z białka i cukru wymieszaną z kisielem.