Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Ciasto marmurkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne ciasto do popoludniowej kawy;)

Ciasto marmurkowe

Składniki:

Ciasto marmurkowe

 

  • 3 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 200 g nutelli
  • 180 ml mleka
  • 65 g smietany(36%)
  • 5 jajek
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 krople olejku rumowego
  • tluszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marmurkowe
1. Oddzielic zoltka od bialek
2. Margaryne utrzec z cukrem pudrem,dodawac pojednym zoltku i ucierac
3. Wlac smietane,utrzec
4. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia
5. Bialka ubic na sztywna piane
6. Do utartej masy dodawac na przemian make,piane z bialek i mleko.Dokladnie wymieszac
7. Ciasto podzielic na dwie czesci.Do jednej dodac olejek,do drugiej nutelle
8. Ciasto wykladac na przemian do wysmarowanej tluszczem blaszki o wymiarach 10 na 45 cm i piec przez okolo 45-50 minut w temperaturze 180°C
9. Dowolnie udekorowac

Tagi:

jajko jajka mak