Sposób przygotowania:
ciasto marmurkowe z lukrem
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko,wbić jajko oraz dodać szczyptę soli.Mąkę przesiać przez sito ,wlać do niej roztarte drożdże.Starannie wyrabiać ok 15 minut.Wyrobione ciasto podzielić na 2 części.Do jednej części dodać kakao wymieszane z kremówką.Oba ciasta w osobnych naczynkach przykryć ściereczką i odstawić do ciepła do wyrośnięcia.Tortownicę nasmarować tłuszczem,oprószyć bułką tartą.W tortownicy układać na przemian warstwy ciemnego i jasnego ciasta.Obie masy lekko zamieszać.Ponownie odstawić do wyrośnięcia Na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.Po wystudzeniu oblać lukrem sporządzonym wg przepisu podanym na opakowaniu.