kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ciasto melonowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czas przygotowania ciasta wynosi około 2 godzin,ale warto z uwagi na to,że ciasto wychodzi bardzo smaczne.

Ciasto melonowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto melonowo-jabłkowe

 

  • 1 szklanka startego jabłka
  • 1,5 szklanki startego melona
  • 2/1 łyżeczkę proszku4 szklanki brązowego cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • ćwierć szklanki oleju roślinnego
  • ćwierć szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 1 stołowa łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto melonowo-jabłkowe
Do miski wsypujemy 3/4 szklanki brązowego cukru,ćwierć szklanki oleju roślinnego,ćwierć szklanki miodu,4 całe jajka i stołowa łyżka startego imbiru.Wszystkie składniki ciasta należy dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypujemy 2i 2/3 szklanki mąki,1 mała łyżeczka cynamonu,1 łyżeczkę proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli.Sypkie składniki wymieszać i wsypać do pierwszej miski z ciastem.Wymieszać całość. Następnie wsypujemy 1 szklankę starego jabłka i 1.5 szklanki potartego melona.Ponownie ciasto wymieszać.Tak przygotowane ciasto wykładamy do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy długo i powoli w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 1 godzinę i 30 minut.