Sposób przygotowania:
Ciasto metrowe 2 wersja
Ciasto Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować. Ubić pianę z białek i dodać ją do przygotowanej wcześniej masy, mieszać delikatnie łyżką. Podzielić składniki na ciasto na połowę (podałam w składnikach jak). Do jednego placka dodać 2 łyżki kakao, do drugiego 2 łyżki mąki. Placki piec osobno, w foremce o takich samych wymiarach, w tem. 170 st., ok 45 minut. Po ostudzeniu placków kroić je wzdłuż na paski( taką samą ilość z każdego koloru). Masa Mleko zagotować z cukrem kryształem i waniliowym oraz kaszą. Gotować aż do jej zgęstnienia, potem ją ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i wódką, na końcu łączyć z kaszą. Ilość margaryny w masie możemy regulować wedle naszych upodobań.Paski smarujemy masą i układamy obok siebie naprzemiennie. Nakładamy trochę masy na wierzchy pierwszej warstwy i układamy drugą. Utworzy się szachownica.Wierzch smarujemy pozostałą masą i dekorujemy polewą czekoladową.
bajtek
joasiaant
msewka
joasiaant