joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto lekkie , o orzechowej nucie . Świetnie nadaje się do jedzenia z ciepłym mlekiem ;) Moja córka za nim przepada . Polecam

Ciasto migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

 

  • Na wierzch :
  • 75 g rozpuszczonego , nieco ostudzonego masła
  • 50 g posiekanych płatków migdałowych
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
ciasto : Przesiać mąkę do miski , starannie wymieszać z suszonymi drożdżami . Dodać cukier , sól, jajko, masło i mleko . Składniki wymieszać mikserem za pomocą końcówki ucierającej : najpierw krótko na najniższych obrotach , potem ok. 5 minut na najwyższych . Ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż wyroście . Później ciasto posypać odrobiną mąki wyjąć z miski i na stolnicy jeszcze raz starannie wyrobić . Następnie rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej blasze . Posmarować masłem , posypać migdałami i cukrem . Odstawić ponownie do wyrośnięcia . Blachę wsunąć do piekarnika . Piec około 15 minut w temperaturze 180-200 C .
Ciasto migdałowe
W misce mieszamy cukier sól masło mleko jajko i suszone drożdże .
Ciasto migdałowe
Ciasto wstawiamy do ciepłego miejsca i pozostawiamy do wyrośnięcia . Można wstawić do piekarnika delikatnie ciepłego .
Ciasto migdałowe
Podczas gdy ciasto rośnie można uprażyć migdały z masłem zamiast smarować ciasto masłem i sypać migdałami .
Ciasto migdałowe
Na koniec ciasto układamy w blasze i wykładamy wierzch migdałami . Wstawiamy do piekarnika .