Arla

Arla

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto migdałowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, które każdy może sam zrobić

Ciasto migdałowe z owocami

Składniki:

Ciasto migdałowe z owocami

 

  • 50 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych bardzo drobno zmielonych
  • 200 g cukru
  • 250 g masła Lurpak Klasycznego (w temperaturze pokojowej) + 2 łyżki do na-tłuszczenia formy
  • 4 jajka
  • czyli 2 – 3 sztuki jabłek lub twardych gruszek (mogą być inne owo-ce, np. morele, brzoskwinie)
  • 100 g płatków migdałowych (do posypania ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z owocami
1.Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć pa-pierem do pieczenia. 2.Piekarnik nagrzać do 180°C. Migdały zmielić, wymieszać z mąką, cukrem, prosz-kiem do pieczenia i solą. 3.Masło zmiksować z jajkami: jajka dodawać pojedynczo i stopniowo miksować na jednolitą masę.4.Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę. 5.Obrać owoce, wyciąć gniazda, pokroić w cienkie plasterki lub w słupki. 6.Pokrojone owoce można delikatnie wymieszać z ciastem lub układać je na wierzch ciasta już w formie. 7.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać płat-kami migdałowymi. 8.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumie-ni. Po wyjęciu z piekarnika studzić ok. 20 min przed wyjęciem z formy.