bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto "Migdałowiec"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszne ciasto, które bardzo smakuje mojej rodzince, zwłaszcza synusiowi bardzo smakuje i mówi że jest pyszne.

Ciasto "Migdałowiec"

Składniki:

Ciasto "Migdałowiec"

 

  • Ciasto:
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 45 dkg margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 10 dkg płatków migdałowych

 

  • Piana:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Masa:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 25 dkg margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto "Migdałowiec"
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, margarynę i proszek do pieczenia i zamiesić ciasto. Ciasto podzielić na trzy część i, rozwałkować i każdy wyłożyć na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem. Piana:białka ubić, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, jak białka beda już dobrze ubite, to wtedy dać nad gorącą parę i jeszcze ubijać aż białka będa gorące. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarować ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozłożyć równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Masa: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy masę krówkową z puszki Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą częścią masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.