kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Chrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę.

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

Składniki:

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

podstawowe

  • (na formę o wymiarach 25 x 25cm)
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g płatków lub słupków migdałowo-cyt 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego
  • skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
  • około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami
Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i migdałami. Po łyżce dodajemy do misy miksera. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników. Płatki owsiane mielimy na mąkę.

Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy.

Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.