Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z budyniem bananowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką to wspaniały deser

Ciasto z budyniem bananowym

Składniki:

Ciasto z budyniem bananowym

 

  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 20 dag winogron,
  • 3 banany,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie bananowe,
  • aromat migdałowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki maku,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem bananowym
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu ma opakowaniu, odłożyć do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku i aromat migdałowy, olej. Mąkę przesiać, wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temp 180 stopni. Na zimne ciasto wyłożyć ugotowany według przepisu na opakowaniu budyń bananowy. Po przestudzeniu na budyń wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką cytrynową.