Sposób przygotowania:
Imbirowo-migdałowe ciasto z czereśniami i poziomka
Łączymy składniki suche- mąkę, spulchniacze, cukry oraz sól. W dużej misce łączymy mleko, olej, jajka,syrop z agawy oraz trawę cytrynową. Do mokrych składników dodajemy powoli suche- miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy starty imbir oraz wymieszane w łyżeczce mąki przesiekane migdały i kandyzowany imbir. Ciasto przelewamy do foremki 22 na 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie i poziomki. Pieczemy 50-55 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Wystudzony placek przekrawamy na dwie części. Spód smarujemy kremem kasztanowym. Przykrywamy górnym plackiem. Ciasto zdobimy świeżymi owocami, kandyzowanym imbirem i sosem. Sos- czereśnie pozbawiamy pestek i zagotowujemy razem z poziomkami, olejem i miodem. Podlewamy odrobiną wody. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody, przelewamy do gotujących się owoców. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy go sokiem z cytryny. Smacznego!
marietta