katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pyszne ciasto miodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wśród wielu świątecznych ciast znajduje swoje miejsce to ciasto. Ciasto miodowe z kremem,z dodatkiem orzechów i powideł.Pyszne ciasto na świąteczny stół.

Pyszne ciasto miodowe

Składniki:

Pyszne ciasto miodowe

 

  • ciasto miodowe

 

 

  • biszkopt

 

 

  • masa budyniowa

 

  • budyń 3 szt
  • mleko 3 szkl
  • cukier 4-5 łyżek
  • masło albo margaryna 1 kostka 250g

 

  • masa orzechowa

 

  • orzechy rozdrobnione ok 1 szkl
  • masło albo margaryna 1/3 kostki 250g
  • miód ok 3 łyżki
  • cukier 1/3 szkl

 

  • dodatkowo

 

  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto miodowe
Przygotowujemy ciasto miodowe. Zagniatamy podane składniki . Ciasto dzielimy na dwie równe części .Pieczemy dwa placki tej samej wielkości. Każdą częścią ciasta wylepiamy dno przygotowanej blaszki i pieczemy ok15 min w 180 stopniach. Ciasto biszkoptowe. Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy żółta, cukier, wodę a na koniec musimy powoli wmieszać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki takiej wielkości w jakiej było pieczone ciasto miodowe. Piec ok 30 min. Roztapiamy masło albo margarynę, dodajemy orzechy, miód i chwilę razem przesmażamy i lekko przestudzamy. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru.Dodajemy do budyniu pokrojone w kostkę masło albo margarynę i dokładnie musimy wmieszać w budyń. Na jednym z miodowych placków rozsmarowujemy przygotowaną masę orzechową i wykładamy połowę masy budyniowej. Biszkopt smarujemy z jednej strony powidłami i tą stroną kładziemy na masie budyniowej. Drugą stronę biszkoptu też smarujemy powidłami i wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy plackiem miodowym. Całość polać polewą czekoladową.