mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto miodowe przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste, słodkie ciasto miodowe przełożone kremem i polane czekoladą:)

Ciasto miodowe przekładane

Składniki:

Ciasto miodowe przekładane

 

  • Ciasto miodowe:
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego

 

  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
  • 50 g miękkiego masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe przekładane
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatam ciasto, dzielę je na dwie części, każdą z nich wałkuję na placek. Każdy placek piekę osobno w piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 15 minut. Masa: Kaszę mannę gotuję na mleku, wsypuję cukier waniliowy i cukier puder, mieszam do rozpuszczenia i pozostawiam masę do ostudzenia. Miękkie masło ucieram i stopniowo dodaję po łyżce ostudzoną kaszę mannę, pod koniec wlewam ekstrakt migdałowy i mieszam. Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki, roztapiam w kąpieli wodnej razem z posiekanym drobno masłem. Pierwszy placek nasączam mocną herbatą z cytryną, wykładam masę. Kładę drugi placek, nasączam go. Wierzch polewam czekoladową polewą.