Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto miodowe z szachownicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i efektowne ciasto z szachownicą

Ciasto miodowe z szachownicą

Składniki:

Ciasto miodowe z szachownicą

 

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki sody
  • Szachownica:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wiórków koksowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0, 5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z szachownicą
Ciasto miodowe: Mąkę przesitować, dodać cukier i sodę. Wymieszać. Margarynę posiekać z jajkami i miodem. Dodać do suchych składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich upiec osobno w 180 stopniach. Szachownica: Białka ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Każdą część piec osobno- jeśli mamy dwie blachy połowę mniejsze niż ciasto miodowe można jednocześnie włożyć obie do piekarnika, jeśli się nie zmieszczą każdego biszkopta należy przygotować osobno. Masa: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas miksując. Oba biszkopty pociąć na kwadraty. Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić. Ciasto miodowe posmarować masą, a na niej na przemian układać białe i ciemne kwadraty biszkoptów. Posmarować masą i przyłożyć ciastem miodowym. Polać polewą.