kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Sernik migdałowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny sernik migdałowy. Przygotowany z serka mascarpone i twarogowego z dodatkiem mielonych migdałów, brzoskwiń i owocowej galaretki. Polecam.

Sernik migdałowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik migdałowy na zimno

 

  • 250 g serka twarogowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny
  • 1/2 czerwonej galaretki
  • 1 szkl gorącej wody
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 6 podłużnych biszkoptów
  • pojemnik
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sernik migdałowy na zimno
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy.

Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy w plasterki, przekładamy na cedzak. Pojemnik wykładamy folią spożywczą i układamy biszkopty.

Do miski przekładamy oba serki, cukier, kwaśną śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy mielone migdały i miksujemy. Dodajemy półpłynną żelatynę i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopty i pojemnik wstawiamy do lodówki. 

Na stężoną masę przekładamy pokrojone brzoskwinie i wlewamy teżejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik migdałowy na zimno
Składniki na masę twarogową miksujemy do połączenia.
Sernik migdałowy na zimno
Dosypujemy mielone migdały i ponownie miksujemy.
Sernik migdałowy na zimno
Do pojemnika wyłożonego wkładamy biszkopty.
Sernik migdałowy na zimno
Masę twarogową łączymy z półpłynną żelatyną.