Ciasto mleczno - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto które świetnie się nadaje do kawy

Ciasto mleczno - orzechowe

Składniki:

Ciasto mleczno - orzechowe

 

  • CIASTO :
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

 

  • MASA MLECZNA :
  • pół szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanki mleka w proszku
  • 1 kostka masła
  • 16g cukier wanilinowy

 

 

  • PONADTO :
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto mleczno - orzechowe




Ciasto

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przygotować dwie blaszki o wymiarze  ( 12/36).

Ciasto podzielić na dwie nierówne części, większą część wymieszać z kakao, po czym wlać do blaszki oba ciasta do osobnej i piec w temp 180c ok 20-25 minut.

Masa mleczna

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić i pod utrzeć z margaryną i mlekiem w proszku.

Masa orzechowa

Orzechy zaparzyć we mleku, ostudzić i pod koniec utrzeć z margaryną ,cukrem pudrem, na koniec dodać wódkę.

Ciemny biszkopt podzielić na dwie części, na jeden wyłożyć większą ilość masy mlecznej, biszkopt jasny, masa orzechowa, drugi biszkopt ciemny .

Placek udekorować polewą czekoladową i resztką masy mlecznej.