polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Ciasto morelowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto morelowo-waniliowe

Ciasto morelowo-waniliowe

Składniki:

Ciasto morelowo-waniliowe

 

 

  • 18 dag masła
  • 16 dag cukru
  • 10 moreli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 10 dag mąki
  • 12,5 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowo-waniliowe
Dokładnie utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać jajka. Wymieszać z esencją waniliową. Wsypać mąki sól. Bardzo dokładnie wymieszać. Ciastem wypełnić małą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Morele wypestkować, przekroić na pół, ułożyć na cieście. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.

Tagi:

jajko jajka