Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto murzynkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

klasyczny murzynek z orzechowa wkładką

Ciasto murzynkowe z orzechami

Składniki:

Ciasto murzynkowe z orzechami

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki maki
  • 3 łyżki orzechow
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia:
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Reszta:
  • Powidła
  • Płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto murzynkowe z orzechami
Ciasto: Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodac żółtka i zmiksować. Nastepnie dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz orzechy i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Masa: Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na puch, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Ciasto posmarować powidłami i przyłożyć biszkoptem orzechowym, posmarować masa i przyłożyć druga czescią ciasta. Na wierzchu zrobić wzorki masa i posypać płatkami migdałowymi.