mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto na herbatnikach

Składniki:

Ciasto na herbatnikach

 

  • 35 dag herbatników
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyż. cukru
  • 1 masło 250 g
  • 1 szt. bitej śmietany w proszku
  • 200 ml mleka
  • 1 puszka masy toffi
  • 20 dag orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:

Ciasto na herbatnikach
Dużą prostokątną blachę wykładam folią aluminiową, układam pierwszą warstwę herbatników.
Przygotowuje masę budyniową: Pół litra mleka doprowadzam do zagotowania, w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z torebki z cukrem, dodaję budyniową mieszankę do gotującego się mleka. Ostudzony budyń ucieram z masłem (dodając po łyżce).
Masa śmietankowa: Śnieżkę (bitą śmietanę w proszku) ubijam na schłodzonym dobrze mleku.
Ułożenie ciasta od dołu: herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śnieżka, krakersy, masa krówka, orzeszki.
Wstawiam na 2 godziny do lodówki.