Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Ciasto na zimno 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doskonały chłodnik na upalne dni

Ciasto na zimno 3

Składniki:

Ciasto na zimno 3

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru krysztalu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 szklanki śmietany kwaśnej
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 4 galaretki jasne
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki czerwone
  • rodzynki
  • brzoskwinie
  • pokrojone orzechy

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno 3
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i żółtka.Potem przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy na wysm!rowaną blachę do pieczenia i pieczemy w temperatuże 160-180^C okolo 30-40 minut. KREM: Ubijamy po 1 szklance śmietany i mleka dodając cukru do smalu.Do naczynia wlewamy dwie szklanki wrzącej wody i rozpuszczamy w niej dwie jasne galaretki. Kiedy zaczną stygnąć dodajemy gallaretki do ubitej masy i powoli mieszamy.Wylewamy na biszkopt i posypujemy pokrojonymi orzechami i rodzynkami . Tak przyżądzone bakalie zalewamy dwoma galaretkami w kolorze zielonym.Ubić pozostałe mleko i śmietanę.Dodać dwa jasne galaretki,przygotowane jak wyżej. Nakładamy na gurę owoce brzoskwinie i zalewamy galaretkami koloru czerwonego.Gotowe ciasto wsawiamy do lodówki aby stężało.